ZOEKTOCHT naar SCHOONHEID - Meten = Weten

Beginnend op 31.05.2022 09:30

Een serie van drie lezingen door kunstenaar Ronald Mullié.
Buitenplaatsen met prachtige tuinen, de filosoof Spinoza en het Godsbewijs, de Gulden Snede in de natuur en flauwvallen bij het zien van een Michelangelo. Dit zijn enkele van de onderwerpen die aan de orde komen bij de zoektocht naar schoonheid.

Kom luisteren en zoek mee!

22 mei
Lezing 1: Hof van Eden
aanvang 19.30 u. gratis entree
Tevens opening van de tentoonstelling TUIN schilderijen van Ronald Mullié

Een huis met openslaande tuindeuren; het ideaal van veel mensen. Maar waarom wil iedereen zo de tuin in kunnen stappen? Willen we graag barbecueën of is het een ver verlangen naar het paradijs? In de eerste lezing “Hof van Eden” gaat Ronald Mullié dieper in op ons gevoel voor schoonheid aan de hand van tuinen in de kunst en tuinen bij ons zelf.

31 mei
Lezing 2: Meten = Weten
aanvang 09.30 u. entree 12,50

Lang voor de Christelijke jaartelling werd de wiskunde ontwikkeld; Pythagoras is wel de bekendste naam. Die fascinatie voor getallen en bewijzen bracht de 17e eeuwse filosoof Spinoza er toe om hiermee het Godsbewijs te willen leveren. Sindsdien  wil iedereen van alles bewijzen zien. Maar hoeft een goed verhaal wel bewezen te worden?

14 juni
Lezing 3: Syndroom van Stendhal
aanvang 09.30 u. entree 12,50

Vanaf de 17e eeuw tot heden bezoeken mensen Italië om de vermaarde kunstschatten te bewonderen. Een Grand Tour staat op menig verlanglijstje van de cultuur-snuiver. Het Syndroom van Stendhal slaat echter soms toe; toeristen vallen flauw bij het zien van zoveel schoonheid. In de derde lezing gaan we dieper in op de vraag of schoonheid overmacht is.

Schermafbeelding 2022 03 02 om 19.47.02