Workshop Sebo Ebbens – Vriendelijk & vol mededogen. Alledaags boeddhisme

Beginnend op 12.05.2024 16:30

Entree €10,00

Op zondagmiddag 12 mei zal Sebo Ebbens een workshop geven over vriendelijkheid en mededogen, geïnspireerd op een (Tibetaans) boeddhistische visie. Hij heeft hierover een boek geschreven: 'Vriendelijk en vol mededogen, wijs en vaardig handelen in het leven van alledag' (2022).

Het onderwerp van vriendelijkheid en mededogen gaat iedereen aan. We bezitten allemaal het vermogen om dat te zijn. Sterker: we doen dat al. Wel kunnen we deze kwaliteiten verder versterken en verdiepen. Onze inzet pakt immers ondanks alle goede bedoelingen lang niet altijd uit zoals we graag willen. Maar wanneer het lukt om onze vriendelijkheid en mededogen goed vorm te geven, is dat goed voor iedereen. Het is goed voor anderen, het is goed voor onszelf. Het boeddhisme levert hiervoor een groot aantal handvatten.
De workshop bestaat uit een inleiding over 'vriendelijkheid en mededogen' en kent twee onderwerpen. Dat zijn de boeddhistische ethiek in vier stappen en de acht coupletten van Langri Thangpa. Bij de boeddhistische ethiek wordt naast de vier stappen ook iets verteld over een aantal belangrijke kenmerken van het boeddhisme. De acht coupletten bevatten acht adviezen over hoe wij om kunnen gaan met anderen in een verscheidenheid aan situaties. Denk bijvoorbeeld aan een gelijkwaardige omgang met anderen, omgang met lastige mensen, of omgang met familieleden (!). Niet alleen de omgang met anderen valt ons soms zwaar, ook in de omgang met de eigen belemmerende emoties kunnen we wel wat lichtvoetigheid gebruiken.

Discussie & vragen zijn tijdens deze workshop van harte welkom!

Kaarten zijn verkrijgbaar via info@doopsgezindkerkje.nl of aan de deur van het Kerkje aan de Torenstraat in Winterswijk vanaf 16.00 uur. Na het concert is er gelegenheid voor een drankje.


Over de inleider Sebo Ebbens

Sebo Ebbens is sinds lange tijd Tibetaans boeddhist en student bij Nalandabodhi, de organisatie van Dzogchen Ponlop. Hij schreef naast het bovengenoemde boek het boek Stralend in de Wereld. De vijf Tibetaanse wijsheden in het dagelijks leven (2013). Dat boek is gebaseerd op de colleges die hij over dat onderwerp gaf aan de boeddhistisch geïnspireerde Naropa University in Boulder (VS). Dit boek verschijnt komend zomer in een herziene versie. Ook schreef hij het boek Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief (2019). Dat boek is gebaseerd op het Tibetaanse dodenboek en is geschreven naar aanleiding van het overlijden van zijn zoon Alban een aantal jaren geleden. Alle boeken zijn uitgegeven bij Asoka. Daarnaast heeft hij een aantal katernen in eigen beheer uitgegeven. Zie voor meer informatie daarover de website https://goedlevenensterven.nl.

Het is mogelijk het boek over vriendelijkheid en mededogen na afloop van de lezing tegen gereduceerd tarief te kopen.

Sebo Ebbens foto eigen PR 120524